02.10.2020

Υπάρχει μεγαλύτερη αμοιβή από αυτό;

Η Μαρία Δασκαλάκη, συγγραφέας και εκπαιδευτικός-εμψυχώτρια, συντονίζει εθελοντικά την ομάδα δημιουργικής γραφής του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ και μιλάει για την εμπειρία αυτή. Το απόσπασμα προέρχεται από συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “ΠΑΤΡΙΣ” του Ηρακλείου.

 

Τι σας έχει προσφέρει η εθελοντική σας δράση στο ΚΕΘΕΑ ως άνθρωπο αλλά και ως επαγγελματία;

«Έχουν περάσει ήδη τρία χρόνια που συνεργάζομαι με το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη συντονίζοντας την ομάδα δημιουργικής γραφής των ενηλίκων της θεραπευτικής κοινότητας. Με αφορμή την ερώτησή σας σκέφτομαι πόσα πράγματα έχουμε κάνει όλους αυτούς τους μήνες, πόσα κείμενα έχουν γραφτεί μέσα στην ομάδα, πόσες ώρες έχουμε περάσει μαζί, πόσες λέξεις έχουμε μοιραστεί.

Για να σας απαντήσω, η συνεργασία μου με το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη σαν άνθρωπο με έχει κάνει πιο ανθρώπινη και σαν επαγγελματία πιο έμπειρη. Κατάλαβα πως τίποτα στη ζωή δεν είναι αυτονόητο. Συνειδητοποίησα την αξία των ορίων, μα και των στόχων.

Και μπορεί να βρίσκομαι εθελοντικά εκεί, όμως υπάρχει αμοιβή. Όχι σε χρήμα, αλλά σε συναίσθημα. Κι αυτό είναι ανεκτίμητο γιατί πάντα θα το κουβαλώ μαζί μου. Τι πιο όμορφο όταν τα μέλη της ομάδας μαθαίνουν να εκφράζονται με λέξεις; Όταν αντιλαμβάνονται τη δύναμη που αυτές έχουν; Όταν αισθάνονται τη χαρά της δημιουργίας;

Όταν συνθέτουν τα δικά τους κείμενα ή ποιήματα και τα μοιράζονται με τους υπόλοιπους; Όταν συνεχίζουν να γράφουν κι αφού έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της κοινότητας και περνούν πια στην επανένταξή τους στην κοινωνία; Όταν το θεωρούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της νέας τους ζωής και με ψάχνουν για να μου τα διαβάσουν; Υπάρχει μεγαλύτερη αμοιβή από αυτό;»

< Πίσω