Είναι πολλά τα σημάδια που μπορεί να δείχνουν ότι ένας έφηβος κάνει χρήση ουσιών, όπως αλλαγές στην εμφάνιση, μεταπτώσεις στη διάθεση, συχνές απουσίες από το σχολείο κ.ά. Στην πραγματικότητα τα όρια ανάμεσα στη φυσιολογική εφηβική συμπεριφορά και στη συμπεριφορά που συνδέεται με τη χρήση ουσιών είναι αρκετές φορές δυσδιάκριτα. Για αυτό μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα.

Αν, ωστόσο, υποψιάζεστε ή ξέρετε ότι το παιδί σας κάνει χρήση ουσιών (αλκοόλ, ναρκωτικά), είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνοι και να ζητήσετε βοήθεια εγκαίρως.  Ο πανικός, οι ενοχές, η «αστυνόμευση», η απόκρυψη του προβλήματος από τον άλλο γονιό ή τάση να το αγνοήσετε δεν μπορούν να βοηθήσουν ούτε εσάς ούτε το παιδί σας.

Σταθείτε δίπλα στο παιδί σας με ηρεμία και αγάπη, προσπαθήστε να εντοπίσετε αν έχει άλλα  προσωπικά ή συναισθηματικά προβλήματα και κυρίως μη διστάσετε να ζητήσετε ενημέρωση και βοήθεια από ένα ειδικό. Με ένα τηλεφώνημα μπορείτε να κλείσετε ραντεβού στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ για εφήβους και τις οικογένειές τους, να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας και να λάβετε εξειδικευμένη ενημέρωση και καθοδήγηση για τα επόμενα βήματα που ίσως χρειάζεται να κάνετε. Όλες οι υπηρεσίες και είναι δωρεάν, χωρίς λίστες αναμονής και παρέχονται με σεβασμό στο απόρρητο.

Θυμηθείτε ότι ο πειραματισμός με τη χρήση ουσιών στην εφηβεία δεν οδηγεί απαραίτητα στην εξάρτηση και μπορεί να αντιμετωπιστεί με ευέλικτα προγράμματα έγκαιρης παρέμβασης, προσαρμοσμένα στις ανάγκες της οικογένειάς σας, που έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα.

Αναζητήστε το πλησιέστερο πρόγραμμα εφήβων-νεαρών ενηλίκων  του ΚΕΘΕΑ

Καλέστε το 1145 (αν υπάρχει πρόβλημα με τις ουσίες) και το 1114 (αν υπάρχει πρόβλημα με τον τζόγο) για να λάβετε ψυχολογική υποστήριξη ή περισσότερες πληροφορίες.