Γραμμή βοήθειας για τις εξαρτήσεις - 1145Γραμμή βοήθειας για τον τζόγο - 1114
FAQ

Ο αδελφός μου είναι εξαρτημένος. Συχνά γίνεται βίαιος και επιθετικός. Τι να κάνουμε; Πώς μπορούμε να τον κλείσουμε κάπου παρά τη θέλησή του;

Καταλαβαίνουμε και νοιώθουμε την απόγνωση στην οποία σας έχει φέρει η κατάσταση του αδελφού σας. Είναι γεγονός ότι η οικογένεια του χρήστη βιώνει στο μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειες της χρήσης και εξουθενώνεται ψυχικά και σωματικά. Από την άλλη, η οικογένεια είναι αυτή που με την κατάλληλη υποστήριξη εκπαίδευση και υποστήριξη μπορεί να επηρεάσει και να παρακινήσει το εξαρτημένο άτομο για αλλαγή του τρόπου ζωής. Αυτό προϋποθέτει εκ μέρους όλων των μελών της οικογένειας, δέσμευση και διάθεση να δουλέψουν σε αυτήν την κατεύθυνση με επιμονή, υπομονή και σταθερότητα σε μακροχρόνια βάση.

Δεν μπορείτε να «κλείσετε» τον αδελφό σας, παρά την θέλησή του σε κέντρο απεξάρτησης, Η συμμετοχή στη θεραπεία είναι σε όλα τα στάδια οικειοθελής.

Οποιοσδήποτε εγκλεισμός είναι σίγουρο ότι θα έφερνε ανακούφιση, έστω και προσωρινή, σε καμία περίπτωση όμως δεν θα σήμαινε λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζετε..

Έχετε όμως κάθε δικαίωμα προστασίας της ζωής και της ακεραιότητας σας σωματικά και ψυχικά, από τις βίαιες αντιδράσεις του αδελφού σας. Σε πρώτη φάση σκεφτείτε τρόπους για το πώς μπορεί να επιτευχθεί η απομάκρυνσή του, σε κάποιον τουλάχιστον βαθμό που θα σας ανακουφίσει. Προσφυγή στις αρχές, αλλαγή έστω και προσωρινά τόπου κατοικίας, αναζήτηση βοήθειας από συγγενείς και φίλους που μπορούν να σας βοηθήσουν σε καταστάσεις κρίσεις  κ.ά.  

Μην διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας όποτε νοιώσετε ότι το έχετε ανάγκη ή χρειάζεστε περαιτέρω πληροφορίες.

 


FAQ