Γραμμή βοήθειας για τις εξαρτήσεις - 1145Γραμμή βοήθειας για τον τζόγο - 1114
FAQ

Ο γιός μου θέλει να διακόψει την ηρωίνη μόνος και με την βοήθεια μας. Πόσες μέρες θα κρατήσουν τα συμπτώματα στέρησης; Πρέπει να πάρει φάρμακα;

Το πρώτο βήμα ενός εξαρτημένου ατόμου για την αλλαγή είναι η διακοπή της χρήσης. Αυτό σημαίνει ότι για το χρονικό διάστημα μιας βδομάδας περίπου θα βιώσει τα συμπτώματα στέρησης,  πιο έντονη και επίπονη  θα είναι η 2η και 3η ημέρα. Μερικοί χρήστες επιλέγουν να περάσουν το σύνδρομο στέρησης χωρίς την βοήθεια φαρμακευτικής αγωγής (στεγνά) είτε μειώνοντας σταδιακά την συχνότητα και την ποσότητα χρήσης είτε κόβοντας εντελώς από την πρώτη μέρα. Άλλοι, νοιώθουν ανήμποροι να αντέξουν τον πόνο και καταφεύγουν στην ιατρική βοήθεια.
Η απεξάρτηση δεν μπορεί όμως να περιορίζεται στην σωματική αποτοξίνωση. Δεν νοείται θεραπεία απεξάρτησης χωρίς ο ίδιος να μπει σε μια διαδικασία αναζήτησης των λόγων και των αιτιών που τον οδήγησαν να στραφεί στην ηρωίνη και να εξαρτηθεί από αυτήν. Αυτός ο στόχος, που είναι και ο σημαντικότερος στην πορεία της απεξάρτησης, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την συμμετοχή του σε οργανωμένο θεραπευτικό πλαίσιο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η οικογένεια να αναλάβει έναν τέτοιο ρόλο. Μιλήστε μαζί του και ενισχύστε  τον να ζητήσει βοήθεια σε ένα από οργανωμένα θεραπευτικά προγράμματα που λειτουργούν στην πόλη σας.

 


FAQ