Γραμμή βοήθειας για τις εξαρτήσεις - 1145Γραμμή βοήθειας για τον τζόγο - 1114
FAQ

Ανακάλυψα ότι ο σύντροφός μου κάνει χρήση κοκαΐνης . Δεν παραδέχεται ότι έχει πρόβλημα, λέει ότι το ελέγχει. Δεν ξέρω πώς να το αντιμετωπίσω και τι να κάνω για τον βοηθήσω…Είμαι συνέχεια πίσω του κάνοντας τον αστυνομικό μέσα στο ίδιο μας το σπίτι. Θα ήθελα την γνώμη κάποιου ειδικού.

Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις ο χρήστης δεν αντιλαμβάνεται το πρόβλημά του, αντιδρά με επιθετικότητα και βιάζεται να κλείσει  το θέμα Και όπως πολύ σωστά λέτε, οι γύρω του θυμώνουν μαζί του, ή με οποιονδήποτε τρόπο προσπαθούν να τον βοηθήσουν, φτάνοντας συχνά σε αδιέξοδο.
Καλό είναι να γνωρίζετε ότι βασική προϋπόθεση για  να βοηθήσετε κάποιον να κόψει τα ναρκωτικά (όποια και αν είναι αυτά) είναι να το επιθυμεί ο ίδιος. Αν δεν συμβαίνει αυτό, τα πράγματα δυσκολεύουν και η δική σας πρώτη αποστολή είναι να περιορίσετε όσο μπορείτε τις παρενέργειες αυτής της κατάστασης είτε είναι οικονομικά και αφορούν όλη την οικογένεια είτε ψυχολογικά (π.χ. εσείς ασχολείστε μόνο με το τι κάνει  ο σύζυγός σας βάζοντας σε δεύτερη μοίρα εσάς και τα παιδιά σας, αν έχετε).
Μιλήστε ανοιχτά μαζί του, μη διστάσετε να εκφράσετε τα δικά σας συναισθήματα τονίστε στον ίδιο αλλά κυρίως στον εαυτό σας ότι είστε εκεί για να τον στηρίξετε  εφόσον πάρει την απόφαση για θεραπεία.
Είναι σημαντικό για σας, αυτή τη δεδομένη στιγμή, να ζητήσετε υποστήριξη από εξειδικευμένο Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης και Συμβουλευτικής, να συζητήσετε αλλά και να ενισχυθείτε σε αλλαγές που αποσκοπούν  στην βελτίωση  της λειτουργικότητας της οικογένειας  αλλά στην κινητοποίηση του συντρόφου σας.